loader image

Beneficiile fotbalului pentru copii

Pentru copii, fotbalul este o modalitate excelentă prin care aceștia dezvoltă abilități incontestabile, devenind adulți fericiți și sănătoși.

Chiar dacă riscul de accidentare sportivă a atras o atenție sporită în ultimii ani, pentru mulți părinți și copiii lor, beneficiile fotbalului pentru copii depășesc cu mult dezavantajele.

Beneficii pentru sănătate

Beneficiile pentru sănătate primite prin practicarea fotbalului sunt numeroase. Crește capacitatea cardiovasculară și rezistența. Manevrarea, aruncarea și prinderea mingii ajută la îmbunătățirea coordonării ochi-mână; alergarea și blocarea adeversarului antrenează mușchii folosiți pentru echilibru și agilitate. Contactul fizic ajută la întărirea articulațiilor și oaselor în creștere.

Pe lângă toate acestea, fotbalul este un joc care are multe beneficii emoționale.

5 abilități pe care le dezvoltă fotbalul în copii

  • Abilitatea de a munci într-o echipă

Fotbalul îi învață pe copii responsabilitate și leadership. Fiecare poziție de pe teren are un scop, iar pentru a-l executa, fiecare individ trebuie să își îndeplinească responsabilitatea. Toate acestea în timp ce lucrează toată echipa împreună – o abilitate valoroasă atât pe teren, cât și în afara acestuia.

Abilitatea de a fi un bun membru al echipei va avea rezultate în școală și, mai târziu, în viață, la locul de muncă, unde utilizarea echipelor pentru îndeplinirea sarcinilor este tot mai accentuată.

  • Cheia succesului este disciplina

Procesul de învățare, exercițiile repetitive, învățarea tehnicilor adecvate și antrenamentele intense au la bază un nivel ridicat de disciplină. Fiecare antrenament pune bazele unei etici de muncă pe care copiii o vor folosi de-a lungul vieții.

  • Organizarea

Una dintre cele 5 abilități pe care copiii le dezvoltă când joacă fotbal este organizarea și gestionarea timpului. Dacă trebuie să se antreneze și să respecte un orar, vor învăța cum să se țină de el.

  • Capacitatea de reziliență mentală

Fie că este vorba despre o greșeală pe teren sau de nevoia de a trece peste o supărare majoră, copiii vor întâmpina momente tensionate. Iar pentru a trece peste ele, ei trebuie să învețe cum să persevereze. Fotbalul oferă o mulțime de oportunități de îmbunătățire a rezilienței mentale, de la menținerea calmului sub presiune, până la concentrarea în situații haotice.

  • Dezvoltarea spiritului competitiv corect

Cum bine știi, viața este o competiție – fie că practică un sport sau va candida pentru un loc de muncă în viitor. Nimic nu i se dă de-a gata, așa că este important să învețe cum să-și atingă obiectivele. Nu pune semn de egalitate între competitivitate și „câștig cu orice preț”. Ci scoate în evidență munca pe care cel mic o depune pentru atingerea obiectivului.

În ciuda celor 5 abilități incontestabile pe care fotbalul le dezvoltă în copii, opiniile despre acest sport sunt contradictorii. În timp ce unii oameni cred în efectul pozitiv al sportului pentru copii, alții susțin că acesta ar pune prea mult stres pe umerii jucătorilor.

Ca întotdeauna, există două fețe ale monedei. Dar, totuși, se pare că beneficiile depășesc riscurile și dezavantajele cu care vine la pachet. În concluzie, dacă vrei să crești lideri respectuoși, dedicați și muncitori, susține-ți copilul dacă vrea să joace fotbal.

Scroll to Top